زیباترین ولادت
ولادت حضرت على(ع) یکى از زیباترین فصلهاى کتاب آفرینش است که نشان دهنده مقام والا و پرتوى از عظمت آن امام هُمام مى باشد. در شب ولادت ایشان، زمین غرق نور و معنویت بود و از آسمان نیز باران فضل و رحمت مى بارید. ابوطالب که از شادى در پوست خود نمى گنجید، فریاد مى زد: «اى مردم! دوست خدا در خانه خدا متولد شد.» رسول اکرم(ص) نیز در این رابطه فرمودند:
به دنیا آمدن حضرت على(ع) همانند تولد حضرت مسیح(ع)، مهم و معجزه آساست و خداوند على(ع) را از نور من آفرید و ما هر دو از یک نور هستیم.» آرى تولد حضرت مسیح(ع) معجزهاى بزرگ بود و حضرت مریم در آن هنگام از خانه خدا (بیت المقدس) خارج شد ولى فاطمه بنت اسد(س) به درون خانه خدا فرا خوانده شد و مهمان مائدههاى آسمانى گشت تا زیباترین تولد تاریخ بشریت، به نام مبارک حضرت على(ع) ثبت شود.
زیباترین نام
نام حضرت على(ع) نیز از زیباترین نامها است. زیرا که از سوى خداوند متعال انتخاب شده است. هنگامى که ابوطالب براى دیدن فرزند تازه به دنیا آمده، وارد خانه کعبه شدند، این چنین فرمودند: «اى پروردگار! از اسرار غیبى خود ما را آگاه کن و نامى براى این کودک انتخاب فرما» در این هنگام آواز سروشى را شنید که مى گوید: «به راستى که نامش از والایى، على نهادیم و این على از نام خداوند اعلى گرفته شده است.»
زیباترین مژده
روزى حضرت رسول(ص) با لبهاى خندان، وارد خانه حضرت على(ع) شدند و خطاب به ایشان فرمودند: «یا على(ع) آمدهام تا به تو مژدهاى بدهم، آن مژده این است که همین ساعت، جبرئیل امین، پیامى از سوى خداوند متعال آورد که خداوند مى فرماید: اى احمد! به على(ع) مژده بده که دوستان و پیروان تو اهل بهشت هستند و رستگار مى شوند.» در این هنگام حضرت على(ع) سجده شکر به جا آوردند.
زیباترین زیور اخلاقى
رسول اکرم(ص) در منقبت حضرت على(ع) مى فرمایند: «اى على! خداوند تو را به زیورى آراسته که هیچ بنده دیگرى را به آن زیور نیاراسته است و آن زیور در نزد خداوند متعال بسیار ارزشمند است و آن زُهد است. یا على! خداوند تو را به گونهاى خلق کرده که نه تو چیزى از دنیا مى اندوزى و نه دنیا از تو بهرهاى مى برد، دوستى بینوایان را بر تو بخشید، آن گونه که تو به پیروى آنان و آنان به امامت تو دلخوش هستند.
زیباترین تربیت
هنگامى که حضرت على(ع) متولد شدند، رسول خدا(ص) سى ساله بودند. ایشان از تولد حضرت على(ع) بسیار شادمان شدند و با آغوش باز تربیت ایشان را برعهده گرفتند.
حضرت على(ع) در دامان پر مهر رسول خدا(ص) پرورش یافتند و معارف الهى را جرعه جرعه از سرچشمه وحى نوشیدند. ایشان در عالى ترین مکتب تربیتى رشد کرده، به درجات بالاى اخلاقى و معنوى رسیدند و خود به زیباترین الگوى تربیت و اخلاق تبدیل شدند. زیبایى تربیت رسول اللّه، بعدها در رفتار، کردار و گفتار حضرت على(ع) متجلى شد و این زیبایى با تربیت فرزندانى چون امام حسن(ع) و امام حسین(ع) نمود بیشترى پیدا کرد.
زیباترین تربیت دوستان
سیره عملى آن امام هُمام، به گونهاى بود که دلها را به سوى خود جذب مى کرد و عقلها را شیفته خود مى نمود. صدها نفر در مکتب تربیتى ایشان پرورش یافتند که هر یک الگویى براى مردم بودند.
امام على(ع) یارانى را تربیت کردند که چون پروانهاى گرد وجود مقدس آن حضرت مى گشتند و از محضر آن جناب فیض مى بردند. آنان حاضر بودند در راه دفاع از حریم ولایت جان خود را فدا کنند و در راه گسترش اسلام ناب محمدى به مبارزه با طاغوتها بپردازند. کمیل، مقداد، ابوذر و سلمان از جمله این یاران هستند.
زیباترین قوانین کشوردارى
نامه حضرت على(ع) به مالک اشتر یکى از زیباترین متونى است که در رابطه با آئین و احکام کشوردارى در طول تاریخ بشریت نگاشته شده است. این فرمان از چهارده قرن پیش تا کنون، به صورت یک منشور جاودانه و انسانى در تاریخ و فرهنگ اسلامى باقى مانده است. مخاطب نامه حضرت، تنها مالک اشتر نیست بلکه تمام انسانها، در تمام مکانها و زمانها مخاطب آن هستند. احکام و قوانین این نامه همچون آفتابى عالمتاب بر تمام آفاق شرق تا غرب، نور و گرما بخشیده است
زیباترین مشاهدات قلبى و غیبى
حضرت على(ع) مانند رسول اکرم(ص) داراى مشاهدات قلبى و غیبى فراوانى هستند. رسول اللّه(ص) در این مورد فرمودند: یا على(ع) آنچه که من مى شنوم، تو نیز مى شنوى آنچه را که من مى بینم، تو نیز مى بینى و تنها تفاوت من با تو این است که تو پیامبر نیستى ولى وزیر هستى».
حضرت على(ع) در مورد مشاهدات خودمى فرمایند: «هنگامى که وحى بر پیامبر خدا(ص) نازل شد، در آن هنگام من نور وحى و رسالت را مى دیدم و بوى نبوت را (از رسول خدا(ص)) استشمام مى کردم. در آن هنگام صداى ناله شیطان را شنیدم که از پرستش خود ناامید شده بود.» محمد کریمی