زنده نام استاد عطاالله بهمنش دائره المعارف ورزش جهان , بهترین گزارشگر ، نویسنده و مفسر ورزشی تاریخ ورزش کشورمان بود. وی در ۲۴ فروردین ماه سال ۱۳۰۱ در شهر کرمانشاه به دنیا آمد .
نوزادی که ۷ ماهه به دنیا آمد و قابله اش گفت او نارسه و نمی ماند اما عطاالله ماند و شد محبوب دل یک ملت .
زنده یاد بهمنش در مورد تولد خود چنین می گوید : در بهاری سرد و گزنده، در سحرگاهی سردتر در بیست و چهارم فروردین سال ۱۳۰۱ هجری شمسی در شهر کرمانشاه، وقتی که هنوز کرسی داشتیم بی موقع به دنیا آمدم.
اطاق با نور لامپای هفت نیمه روشن بود، مرضیه خانم شتابزده، تنها و بدون یاری و یاوری گلیم بختیاری را کنار زد و مرا هفت ماهه بر کف اطاق به دنیا آورد. وقتی بابام با« ماما» طلعت خانم سر رسیدند من آدم حسابی بودم، با چشم بسته دنیا را می دیدم و حرفها را می شنیدم! و آدمها را به محک می زدم.
ماما ، جمال و هیکلم را که دید سنت گرایی کرد و گفت: نارسه و نمی مانه، خیلی ریزه و میزه ست!
مادرم لحاف کرسی را کنار زد و روی مرا نگاه کرد و با تشدد نهیب زد که نه! می مانه!…نفوس بد نزن، زن!.. زود باش آن چاقو را زیر آب جوش سماور بگیر و خوب بشور و بند ناف را ببر!
ماما گفت: چرا خودت نبریدی؟
مادرم گفت: ما رسم نداریم که روی بچه مان تیغ بکشیم، باید غریبه ببره!
خلاصه این که ماندم و نمردم، مادرم را و پدرم صفرعلی را به یاد دارم، فرم چهره، آهنگ صدا، طرز تفکر و مهربانیهای آن دو را به یاد دارم و…
زنده یاد بهمنش از قدیمیترین و سرشناسترین گزارشگران ورزشی ایران بود. وی نخستین گزارشگری زنده ورزشی در ایران از رادیو را در سال ۱۳۳۷ برای رقابت دو و میدانی میان تیم ملی ایران و عراق از صدای ایران انجام داد و پس از آن مهمترین مسابقات فوتبال ، کشتی ، بوکس را از رادیو و تلویزیون ایران گزارش کرد .
سوابق ورزشی :
زنده یاد استاد بهمنش چندین دوره قهرمان دو و میدانی تهران در رشتههای نیمه استقامت، دفاع راست تیم فوتبال بانک ملی بوده و در رشتههای تنیس و کوهنوردی نیز فعالیت کردهاست. البته مهمترین علاقه و بیشترین فعالیت بهمنش در زمینه ورزش کشتی بودهاست و او پنج سال دبیر و نایب رئیس فدراسیون کشتی ایران بود.
روزنامهنگاری
بهمنش نویسندگی را از دی ماه ۱۳۳۰ در مجله ورزشی «نیرو و راستی» که توسط منیر مهران و منوچهر مهران منتشر میشد، شروع کرد و همکاری خود با آن نشریه را تا هنگام تعطیلی آن در سال ۱۳۳۷ ادامه داد. بهمنش در سالهای ۱۳۳۳ تا ۱۳۳۷ در نشریه امید ایران نیز مینوشت و پس از آن نیز از نویسندگان اصلی هفتهنامه کیهان ورزشی بهشمار میآمد و با نشریاتی همچون روزنامه اطلاعات، گلبانگ، روزنامه ری، ایران ورزشی نیز همکاری داشت .
کتابشناسی
«جام جهانی فوتبال از آغاز تا ۲۰۰۲» کتابی از عطاالله بهمنش و محمود اکرامی است که به تاریخ جام جهانی فوتبال میپردازد. «بازیهای المپیک از آغاز تا امروز» که به تاریخ بازیهای المپیک میپردازد. «گام به گام، با جام: تفسیر و آلبوم فوتبال جام جهانی اسپانیا ۱۹۸۲.
وی پس از حدود یک ماه بستری بودن در بیمارستان، ساعت ۲۲:۳۰ یازدهم تیرماه ۱۳۹۶ درگذشت.